Husordensregler
Husordensregler for Vesthellinga borettslag; sist revidert 5.juli 2021Husordensreglene skal bidra til å skape et trivelig bomiljø for alle. Hver enkelt beboer plikter derfor å ta hensyn til andre og følge gjeldende regler. Borettslaget har etablert en ordning med gruppemøter hvor saker av felles interesse for gruppenes beboere drøftes. Dersom gruppemøtet ikke kan fatte vedtak, eller saken har en økonomisk ramme eller andre konsekvenser for hele fellesskapet, skal saken forelegges borettslagets styre. Gruppens tillitsvalgte har ansvar for at det innkalles til gruppemøter.
RO I LEILIGHETEN
Det skal i alminnelighet være ro fra kl. 22.00 til kl. 06.00. Hvis støy i dette tidsrommet ikke kan unngås, f.eks. ved reparasjonsarbeider som ikke kan utsettes, skal de nærmeste naboene varsles. Så langt det er mulig skal det også være ro på søn- og helligdager.
Støyende oppussingsarbeider som for eksempel drilling, banking, maskinsaging og bruk av pussemaskiner er kun tillatt i tidsrommet 07:00-20:00 på hverdager og mellom 10:00-18:00 på lørdager. Søndager og helligdager skal denne typen støyende aktiviteter ikke forekomme
Musikkundervisning og -øvelse er tillatt mellom kl. 08.00 og kl. 21.00. Hvis slik undervisning/øvelse forstyrrer en eller flere naboer, kan styret innskrenke tidsrommet.
HUSHOLDNINGSAVFALL
Husholdningsavfall legges forsvarlig emballert og sammenpresset i søppelkassene. Miljøsortering er innført i Oslo, og beboerne skal benytte miljøposene, grønn for matavfall, blå for plast og vanlig plastpose for restavfall. Annet avfall må beboerne fjerne fra borettslagets område, eller legge i de avfallscontainerne som oppstilles hver vår. Dersom det ikke skulle være plass i avfallscontaineren, skal avfallet tas hjem igjen og oppbevares der til neste transportmulighet.
Hver enkelt skal bidra til orden og renslighet i og ved søppelboksene. Bruk egne kasser for rent papiravfall. Emballasje som kan legges i papir kassene SKAL demonteres/rives opp og legges flatt, slik at det ikke fyller opp kassene. Glass- og metallemballasje kastes i returpunktet tilegnet dette som er oppsatt flere steder i nabolaget. Hver gruppe, evt. ordensvakt dersom gruppen benytter denne ordningen, skal regelmessig kontrollere søppelplassen og sørge for at den er i god stand.
GRESSKLIPPING, SNØMÅKING, SANDSTRØING
Borettslaget har etablert en ordning med eksterne vaktmestertjenester som tar hånd om snømåking, sandstrøing og gressklipping på fellesområder.
BRUK AV MOTORSAG
Det er ikke tillatt å kjøpe inn motorsag, bensin eller elektrisk, for borettslaget midler. Det er heller ikke tillatt å bruke motorsag på dugnad i borettslagets regi.
KJØRING OG PARKERING
Motorkjøretøy må bare parkeres i garasje og på de plasser som er avsatt til det, se vedtektenes § 4-3. Avskiltede biler eller bilvrak som plasseres på borettslagets område og ikke fjernes etter pålegg fra styret, fjernes for eierens regning og risiko.
I gruppene tillates bare helt nødvendig bilkjøring i gangtempo og stopp for av og pålessing. Det er ikke lov å parkere i inngangspartier, på veier eller snuplasser i gruppene, men styret kan gi bevegelseshemmede dispensasjon og anvise plass. Ved overtredelse av parkeringsbestemmelsene og når parkeringen stenger for annen ferdsel, eller for inn- utkjøring av utrykningskjøretøyer kan styret – uten varsel – benytte inntauingsfirma for fjerning av biler.
GARASJEANLEGG
Hver leilighet disponerer en garasje i borettslagets garasjeanlegg, Ved utleie av ledige garasjer har borettslagets andelseiere fortrinnsrett og styret skal godkjenne utleie av garasje. Leiesummen avtales mellom utleier og leietaker.
Borettslaget har ansvar for vedlikehold av port, motor og underlag/dekke. Selvforskyldte skader, og skifting av lys innvendig i garasjen er beboers ansvar.
I garasjene er det lagt til rette for lading av el-bil. Alle som har eller anskaffer seg el-bil eller ladbar hybrid må på egen bekostning installere en ladeboks av det merket som styret til enhver tid har avtale om, samt betale for ladestrøm. Bestilling av ladeboks skal gå via styret. Se informasjon på Vesthellinga.no
HUSDYRHOLD
Hver boenhet kan, etter søknad, få tillatelse til å ha ett husdyr. Tillatelse må være gitt før dyret anskaffes. På borettslagets område skal hunder føres i bånd. Som et ledd i arbeidet med å bevare orden og renslighet i vårt nærmiljø, pålegges dyrets eier å ha med seg plastpose, samle opp dyrets ekskrementer og kaste posen i søppelkassen. Beboer med tillatelse til husdyrhold skal også sørge for renhold innenfor egen hage for å unngå uønsket lukt mv. i nabolaget. Dersom dyret slippes fritt på borettslagets område, kan tillatelsen til dyrehold trekkes tilbake. Katter bør kastreres. Av hensyn til miljøet bør borettshaverne unngå husdyrhold dersom spesielle årsaker ikke gjør det rimelig å ha et husdyr.
HAGER
Hvis forholdene tillater det, disponerer hver andelseier inntil 7 meter ut fra veggen på begge sider av husene. Hagens størrelse er begrenset til maksimum 7 meter fra husets langvegger. Endeleiligheter disponerer ikke noe areal ut fra gavlveggene, da disse områdene inngår i fellesarealene.
Øvrige begrensninger er vei, gangvei eller tomtegrense. Der spesielle forhold gjør det naturlig, kan styret godkjenne en annen løsning etter anbefaling fra gruppemøte. Den enkelte beboer kan plante det han ønsker i hagen, forutsatt at beplantningen ikke sjenerer naboene, f.eks. ved at det hindrer vedlikehold av gjerder, lys utestenges og utsikt hindres, eller ved at grener og røtter vokser inn i naboens hage. Beboer pålegges ansvaret for å klippe gress, fjerne trær og andre vekster som sjenerer naboer. Med disse begrensninger kan borettshaver selv bestemme eventuell felling av busker og trær i egen hage. Hageavfall skal ikke deponeres utenfor tomtegrensen.
Det påligger beboer et særskilt ansvar for å holde det ryddig på det område som disponeres slik at bomiljøet for naboer er ivaretatt. Dette innebærer også at beboer i forbindelse med ombygging mv sørger for at rot i den forbindelse fortløpende fjernes fra området.
FELLESAREALER
Borettslagets fellesareal disponeres på en slik måte at alle kan ha glede av det. Hver gruppe skal delta i vedlikehold av den delen av fellesarealet som naturlig hører inn under gruppas ansvarsområde. Med vedlikehold menes også planting og fjerning av trær og busker. Ved uenighet i gruppa, gjelder styrets avgjørelse.
Vedlikehold av fellesarealer mellom flere grupper, avgjøres av gruppemøter i de berørte gruppene. Et vedtak på gruppemøte er gyldig ved simpelt flertall, men kun dersom saken er sendt ut i forkant og innkallingen er utsendt med minst 7 dagers varsel. I tillegg må minimum 1/3 av gruppens andelseiere være til stede eller ved fullmakt. En andelseier kan medbringe maksimum én fullmakt. Vedtak skal sendes styret til orientering. Dersom gruppene ikke kommer til enighet, gjelder styrets avgjørelse.
Nyplanting og fjerning av trær utenfor hageparsellen til den enkelte leilighet må bare utføres etter skriftlig avtale med naboene på begge sider. Avtalen skal inneholde opplysninger om hva og hvor det skal plantes eller felles. Datert og undertegnet avtale skal sendes Tillitsvalgt i gruppa og styret til orientering. Hvis en eller begge naboer er uenige, kan borettshaver fremme saken på gruppemøte. Ved fortsatt uenighet, gjelder styrets avgjørelse.
Styret har et selvstendig ansvar for vedlikehold på borettslagets område, men skal på forhånd informere berørte grupper.
Felling av trær skal utføres av kyndige personer. Kostnader dekkes av den som ønsker trær fjernet, eventuelt av gruppa eller borettslaget etter vedtak i gruppemøte eller styremøte. Det forutsettes at trevirke fjernes fra området. Overtredelse av bestemmelsene vedrørende felling av trær betraktes som selvtekt, og kan gi grunnlag for sanksjoner fra styrets side.
Beboere har ikke anledning til å oppbevare private eiendeler på borettslagets fellesarealer.
AREALER UTENFOR BORETTSLAGETS OMRÅDE
For felling av trær utenfor borettslagets eiendom gjelder de samme regler som beskrevet for "Fellesarealer", men søknad om felling av trær må sendes til grunneier gjennom styret.
LEKEPLASSER
Lagets lekeplasser inne i boområdet er laget for å sikre og verne mindreårige barns lek. Fotballsparking, hockey og lignende aktiviteter er ikke tillatt på disse plassene. Vesthellinga deler banen for fotball/basketball/skøyter ved enden av gruppe 3 med Stovnerhøgda borettslag.
FASADEENDRINGER I BORETTSLAGET
Enhver utvendig forandring (tilbygg av alle slag, skiftning av vinduer, fasadeendringer etc.) må kun skje med styrets skriftlige tillatelse. Overtredelser som ikke omgående blir korrigert når styret gir pålegg om det, gir grunnlag for oppsigelse av leieforholdet.
Alle på- og utbygginger samt enhver fasadeendring, må forelegges styret før tiltaket kan iverksettes. Med søknaden må medfølge målsatte tegninger. Dette gjelder uansett om generalforsamlingen har gjort vedtak om at vedkommende tiltak generelt er godkjent i borettslaget.
I de tilfeller hvor tiltaket også må godkjennes av bygningsmyndighetene, er det beboer selv som fremmer søknad til Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune. Styrets vedtak vedlegges søknaden. Styret utarbeider tegninger på fasadeforandringer som er vedtatt på generalforsamling.
Alle fasadeendringer og påbygginger som ikke følger generalforsamlingsvedtak, borettslagets vedtekter og husordensregler, og som ikke oppføres i samsvar med bygningsmyndighetenes vedtak, må rettes opp. Styret sender skriftlige pålegg til de berørte andelseiere om retting av de tiltak som på grunn av sin karakter må rettes. Tidsfrist for gjennomføring av pålegget fastsettes av styret. Det er styrets innstilling at vedtak på ordinær generalforsamling mai 2006, med hensyn til romslighet, skal følges.
Senest ved fraflytting av leiligheten må imidlertid fasader mv. bringes tilbake til godkjent standard. Ved saksbehandlingsfeil utøvet av styret, som kan dokumenteres av andelseier, må kostnadene for dette bæres av borettslaget.
Oversikt over generelt godkjente fasadeendringer med tilhørende tegninger finnes på Vesthellinga.no,
Utvendige flater skal være malt i godkjent farge
SOLCELLEPANEL
Det tillates ikke enkeltvis montering av solcellepaneler. Eventuell montering av solcellepaneler for hele borettslaget, eller for grupper innen borettslaget, må eventuelt vedtas av en ny generalforsamling.
MONTERING AV VARMEPUMPE
Hvis beboer ønsker varmepumpe, skal det søkes styret før montering. Se info om krav knyttet til dette på vesthellinga.no
SÆRLIG UNNTAK VED BEHOV FOR TILPASSING GRUNNET BEBOERS EVENTUELLE HANDIKAP
Beboere som, på grunn av handikap, ønsker midlertidig endring av utomhus arealene må søke styret om tillatelse. Styret kan i visse tilfelle tillate midlertidig bruk av fellesarealer der dette ikke er til hinder for andre beboeres ferdsel mv. Vedkommende beboer må skriftlig bekrefte at de midlertidige tiltakene bringes tilbake til det opprinnelige ved fraflytting av leiligheten eller når behovet for tiltaket opphører, før styret kan gi slik tillatelse.
SKADER PÅ HUS, BRANNVERN
Skader på husene, så som lekkasjer, svikt i konstruksjonen, råte, fuktighet o.l. må omgående meldes til styret.
Hver leilighet skal være utstyrt med minst én røykvarsler og minst ett 6 kg pulverapparat. Borettshaveren plikter å holde utstyret i funksjonsdyktig stand. Ved salg skal utstyret forbli i leiligheten.
VEDLIKEHOLDSPLIKT
Borettshaverne plikter å vedlikeholde leiligheten i overensstemmelse med vedtektenes § 5-1. Borettslagets vedlikeholdsplikt fremgår av vedtektenes § 5-2.
FORSIKRINGER
Borettshaverne må selv forsikre innbo og løsøre i/utenfor leiligheten og garasjen. Det samme gjelder inn- og utvendige skader på grunn av egne installasjoner. Borettslagets forsikringer dekker bygninger inkl. tilbygg som borettshaverne selv har oppført forskriftmessig med tillatelse fra styret.
Borettshaverne betaler egenandelen ved skader forårsaket av manglende vedlikehold av interne anlegg og utstyr som borettshaver har ansvar for ifølge vedtektenes § 5-1. Dette er bl.a. sanitærutstyr som toaletter, servanter, dusj og varmtvannsberedere samt maskiner og utstyr som kan forårsake brann eller vannskader.
Se mer informasjon under praktisk informasjon
FREMLEIE
Fremleie inntil 3 år skal godkjennes av styret, som informerer USBL. Borettshaveren har det hele og fulle ansvar overfor laget for alle skader og ulemper som laget eller naboene måtte få av hans fremleie. Hvis fremleietakeren ikke retter seg etter husordensreglene, kan godkjenningen trekkes tilbake.
Se også informasjon fra USBL om fremleie
MELDINGER , RUNDSKRIV
Informasjon fra styret eller USBL til borettshaverne i form av meldinger, rundskriv, oppslag eller publisering på Vesthellinga.no skal gjelde på samme måte som disse husordensreglene
PLIKTER, KLAGER
Alle borettshavere har plikt til å påse at husordensreglene blir fulgt. Eventuelle uoverensstemmelser mellom naboer om fortolkningen av husordensreglene og overholdelsen av dem, skal først søkes løst ved at klageren tar direkte kontakt med den som har skapt ulemper for klageren. Dersom saken ikke blir løst på denne måten, eller etter behandling i gruppemøte, kan skriftlig klage sendes til styret.
ENDRINGER I HUSORDENSREGLENE
Endring av husordensregler gjøres av styret.