Basert på beslutning i generalforsamling og generell interesse for å bruke mindre energi, så har styret gjennomført en energianalyse for å se på hvordan Vesthellinga borettslag kan spare energi ved blant annet å investere i solceller.

Gjennomgangen er gjort av et eksternt selskap, Energihuset, og hele rapporten er tilgjengelig for alle beboere via USBL sin BONABO løsning (krever innlogging)

Under følger en kort oppsummering av rapporten:

Innledning og mål med analysen

Etter oppdrag fra Vesthellinga Borettslag er det gjennomført energianalyse på adressene Fossumberget 5-51, Johnny Svorkmos vei 2-248 og Stovnerlia 31-101.
Energihuset vil med denne analysen gi borettslaget muligheter til å oppnå reduserte energikostnader og en forbedret energiprofil ved å optimalisere borettslaget. Analysen skal gi et godt innblikk i forbedring- og besparelsespotensiale samt hvilke tiltak som bør eller kan gjennomføres for å oppnå målene i analysen.

Målet med analysen er å synliggjøre for Vesthellinga Borettslag hvordan de kan redusere energiforbruket og klimaavtrykket i borettslaget, og hvor stort det totale besparingspotensialet er, samt et estimat for hva optimalisering gjennom tiltakene vil ha av kostnader.

I borettslaget har vi definert følgende behovsavklaring:

  • Forbedre effektprofilene
  • Forbedre energieffektiviteten
  • Optimalisere energi brukt til oppvarming av borettslaget
  • Redusere kostnader i forbindelse med oppvarming av varmtvann i borettslaget
  • Redusere energikostnader og gi et mer bærekraftig borettslag
  • Ønskelig med reduksjon og prisestimat per individuelle boenhet i borettslaget da tiltak er personlige, og ikke samlet under borettslaget.

Basert på behovsavklaringen har vi definert følgende hovedmål:

Mål 1: Redusere energibehovet i borettslaget ved å benytte nye og mer effektive metoder

Mål 2: Redusere strømkostnadene ved å redusere forbruket i borettslaget og benytte smart styring.

Mål 3: Redusere strømkostnadene ved å etablere solproduksjon i borettslaget.

 

Basert på gjennomgangen har Energihuset kommet frem til følgende mulige tiltak:

Tiltak 1: Installasjon av varmepumpe

  • En luft-til-luft-varmepumpe vil gi betraktelig mindre forbruk i forbindelse med oppvarming og kjøling enn tradisjonelle elektriske oppvarmingskilder
  • For regler ang. installasjon av varmepumpe; se <Lenke til https://www.vesthellinga.no/praktisk-informasjon/varmepumpe/>

 

Tiltak 2: Utskiftning til smart varmtvannsbereder

  • En smart varmtvannstank passer på at vannoppvarmingen skjer i perioder på døgnet med lavest strømpris, og sørger derfor for redusert utgifter i forbindelse med forbruksvann

 

Tiltak 3: Installasjon av solcelleanlegg

  • Mulighet for utnyttelse av solenergi
  • Dette er et fellestiltak som må utføres i regi av borettslaget

 

Tiltak 4: Installasjon av gulvvarme og varmestyringssystem

  • Gulvvarme gir et betydelig redusert energiforbruk sammenlignet med tradisjonelle oppvarmingskilder, samt økte styringsmuligheter
  • Et varmestyringssystem gir kontroll over energiforbruket og reduserer kostnadene ved økt styring over boenhetens varmekilder og tekniske installasjoner

 

Tiltak 5: Utskiftning av vinduer

  • Nye vinduer med lav U-verdi kan betraktelig redusere varmetapet sammenlignet med gamle vinduer

 

Konklusjon

Basert på våre funn under befaringen og utarbeidingen av denne rapporten så kommer vi følgende konklusjon for redusering av forbruket i borettslaget: Hver boenhet i borettslaget står selv fritt til å gjennomføre skisserte tiltak bortsett fra tiltak 3, og noen boenheter har allerede gjennomført noen av tiltakene. Vi anbefaler derfor alle boenheter som ikke har gjennomført noen av tiltakene, eller deler av tiltakene om å vurdere gjennomføring av de mest lønnsomme tiltakene 1 og 2. Disse har kort inntjeningstid, samt rask og enkel installasjon. Tiltak 3-5 er mer komplekse, har lenger inntjeningstid og krever en høyere investering. Ved gjennomføring av alle nevnte tiltak så vil man oppnå en reduksjonsgrad på 83,8%. Dette vil da redusere det gjennomsnittlige energiforbruket i hver enkelt boenhet med 16 369 kWh. Nytt estimert energiforbruk etter tiltak er da estimert til å være ca. 3 158 kWh.

 

Oversikt over besparelse og estimert kostnadsramme:

Tiltak

Tiltaksbeskrivelse

Kostnad (ca.)

Besparelsesgrad
(% besparelse)

1

Installasjon av varmepumpe

20.000

17,7%

2

Utskiftning til smart varmtvannsbereder

12.000

9,2%

3

Installasjon av solcelleanlegg

40.000

13,8%

4

Installasjon av gulvvarme og varmestyringssystem

100.000

30%

5

Utskiftning av vinduer

120.000

13,1%

 

Totalt

292.000

83,8%

 

 

Hva med etterisolasjon?

Styret ba leverandøren spesifisere etterisolasjon siden dette ikke ble nevnt i rapporten. Energihuset svarte at det var vanskelig å estimere siden det var veldig vanskelig å få tilgang til type isolasjon og isolasjonstykkelse uten at man fysisk boret eller rev opp vegger. I motsetning til vinduer hvor han kunne ta et snitt basert på fysisk observerte vinduer så er ikke dette mulig ifm. isolasjon.

Generelt sett så er våre erfaringer med at etterisolering av bygg fra 1970-1985 gir anslagsvis mellom 8-12% reduksjon i energiforbruket ved isolering opp til TEK17-nivå. Kostnaden varierer også veldig her. Isolerer man innvendig så er det en lavere kostnad enn hvis man etterisolerer utvendig f.eks.

Vi opererer generelt sett med en kostnad på ca. 2.000 kr (eks. MVA) pr. kvadratmeter veggflate for utskiftning av kledning og etterisolering, men dette avhenger også av hvor mye isolasjon man behøver, eller om man må bytte ut alt. Isolasjon er ikke så dyrt, men hvis det er snakk om en del kvadratmeter og 25cm tykkelse så blir det fort litt penger her.

 

Etterisolering av et hus på f.eks. 61kvm (8,9m langt, 6,9m bredt og 2,6m høyt) gir et fasadeareal på ca. 82kvm. Dette ville kostet rundt 164.000,- (eks. MVA) for å etterisolere huset basert på en pris på 2.000 kroner.

Baserer vi dette på gjennomsnittlig forbruk i deres borettslag ville dette gitt huset et forbruk på ca. 11.470 kWh. Med en reduksjon på f.eks. 10% så ville dette redusert 1.147 kWh årlig – med en strøm- og nettpris på gj. 1,47kr (basert på at oppvarmingsbehovet synker i de månedene hvor strømmen er dyrest), så gir dette en inntjeningstid på ca. 97 år.

 

Vi anbefaler derfor egentlig at man kun etterisolerer fasade-/yttervegger når dette gjøres ifm. med annet vedlikeholdsarbeid da inntjeningstiden er veldig høy.


Ta kontakt med styret ved spørsmål